Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Produkty mięsne niskiej jakości znikają z półek sklepów

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marcin Karaskiewicz | 2016-08-02 12:49:03
art. pożywcze, mięso

Produkty mięsne słabej jakości znikną z półek sklepowych - nowe rozporządzenia reguluje zawartość soli, tłuszczu, białka a także czystego mięsa w sprzedawanych produktach mięsnych.

Zakłady mięsne będą miały obowiązek zamieszczania na etykietach informacji na temat realnej zawartości mięsa, co ograniczy praktyki stosowania w produktach mięsnych tzw. produktów ubocznych (mięso uzyskane drogą oddzielania mechanicznego).

Dla parówek i mortadeli, stosunek mięsa w stosunku do całości wyrobu będzie wynosił 51% plus maksymalnie 10% mięsa uzyskanego drogą mechaniczną.

Zmienia się również zawartość soli w szynce - w przypadku peklowanej, surowej szynki zawartość soli wynosić będzie do 5%, a w przypadku szynki gotowanej do 3.5%.

Nowe przepisy nie dotyczą produktów importowanych.